OPEN BOSHUT 3.0

  

Ondanks de weergoden, die niet niet optimaal meewerkten, kwamen er op de derde OPEN BOSHUT op zondag 8 juli 2012 toch weer ongeveer 65 zeer enthousiaste bezoekers naar Baarle Nassau.

Naast de vrolijke tonen van het Gooise meidentrio Pancóga Triúr, die in de woonkamer van de Boshut Ierse folk ten gehore bracht , waren er ook veel rustige en zelfs indringend stille momenten. Op deze derde OPEN BOSHUT was er extra aandacht voor  de ervaringen van Sonja Prins in vrouwenconcentratiekamp Ravensbruck, waar zij tijdens de Tweede Wereldoorlog vier jaar verbleef. Na de oorlog heeft Sonja  haar ervaringen in proza en vooral vele gedichten verwoord.  Een aantal van deze gedichten werd door dichteres en kunstenaar Pien Storm van Leeuwen voorgedragen bij de schuilhut van Sonja  Prins. Deze voormalige wijnkelder dichtbij haar huisje , werd door Sonja gezien als een veilige plaats voor het geval er nog een Derde Wereldoorlog zou uitbreken.

     

Kaat Haest en Kim Hertogs, beide jonge theatermakers uit Antwerpen, leidden het publiek  vanonder het afdakje bij de voordeur van de  Boshut langs gebaande bospaden uiteindelijk naar de open plek in het bos, alwaar zij de eerste steenlegging van hun voorstelling MUUR/MURE realiseerden. Onderweg  luisterde het publiek doodstil naar door Kim en Kaat geschreven en voorgedragen fragmenten uit het leven van Sonja Prins en Milena Jesenska, schrijfster en journaliste, ex-vriendin van de beroemde schrijver Franz Kafka. Deze twee vrouwen leidden onafhankelijk van elkaar een zeer bewogen leven waarin door Kim en Kaat veel overeenkomsten zijn ontdekt. Waarschijnlijk hebben Sonja en Milena een periode van zo’n anderhalf jaar tegelijkertijd in Ravensbrück gezeten en zouden zij elkaar , zeker in theorie, ontmoet kunnen hebben bij de muur van Ravensbrück. Meer informatie over dit prachtige project , dat nog volop in ontwikkeling is, is uitgebreid te lezen op het weblogboek HAEST/HERTOGS

.             

Tsjoes Bruwiere, muzikant en kunstenaar uit Poppel, was er voor de derde  keer om met haar vederlichte fluitimprovisaties alle gebeurtenissen tijdens de OPEN BOSHUT  op haar geheel eigen wijze met elkaar te verbinden.

Advertenties

Een gedachte over “OPEN BOSHUT 3.0

  1. vivian edens

    Oververzadigd door deze eerste ontmoeting met Sonja Prins, de eerste steen voor het theaterstuk door Kaat en Kim; veel om over na te praten, na te denken. Vooral het langdurige ‘zelfgekozen’ kluizenaarschap tot het einde toe en het afzien van enig comfort daarin houdt me bezig. Fijn te zien dat nieuwe contacten, nieuwe impulsen ontstaan waar Sonja afscheid nam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s